Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Meisara

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

a'isy naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, November 5, 2009

Breastfeed

aku mmg menyususkan anak aku sejak dari lahir lagi.. dan aku start kurangkan susu badan dan paksa susu botol n ajar susu formula dgn banyaknye sejak 2 minggu sbelum aku start keje. sbb kenape?

sbb aku xnk baby aku lapar.. bila aku keje...
sbb aku nk biase kan botol susu ngan baby aku.. supaya baby sitter senang nk jaga anak aku nnti.
sbb nye.. baby aku xnk susu botol n xnk puting.. dia hanya nenen n tido selepas itu.. itula hidup dia bersama aku smasa dlm pantang... selama sebulan 2 minggu....

aku agak mcm menyesal sbb x pam dengan banyaknye mase dlam pantang.. sbb mase tuh aku mcm xtau mcmane nk manage susu yg aku pam dengan banyaknye.. sbb aku xtau mcmane nk simpan susu tu.. botol dh banyak tp x cukup jugak.. akhirnye.. susu aku terbuang dgn begitu sahaja...tapi silap juga aku kerana x buat pembacaan secara meluas..

aku beli cooler sling back pack n storage bottle n ice pax. dan skang aku mula pam susu2 aku...

tetapi bila aku terbaca article ni kt sini --> Klik di sini
aku mcm terkilan jugak sbb aku agak lmbt mulakan pam susu aku. tambahan plak bila aku tgk gamba ni..

dr blog org len.. aku cilok gamba ni


watkan aku rase lagila terkilan.. sbb aku boleh mula dari awal lagi patutnye.... botol2 boleh digantikan dgn bekas2 lain pun.. huhhuhuh

sbb susu ibu adalah rezeki anak.. selagi ade susu itu.. maka masih ade rezeki susu ibu dr Allah untuk nye.. skang sara dh 4 bulan.. adekah aku sudah terlambat untuk bekalkan susu ibu yang dipam sepenuhnya disetiap hari2 yang mendatang...

aku juga mcm ingin capai target boleh menyusukan dia smpai 2tahun.. mampukah aku???

6 comments:

sulongbikung said...

leen...jgn ar sedih..
come on..still lg bleh kejar tp kn work hard.double triple work

ab sndr pn blom success nk fully bf
tp sdg b'usaha ni..
dlu x ckp ilmu..jahil!
mmg tkilan tgk org dpt fully bf
n b++ jeles tgk gmbar cmtu..huhu

peah @ peps said...

saya pun jeles lin..susu saya sgt slow..dan saya sangat stress dgn keje..sampai skang..susu ada tapi slow dan ckit..nak bagi kat baby pun..dia tak pandang..slow sgt katanyaa..:P

kalau susu lin byk dan laju..lin bole lagi..ganbatte!!..

papepun lin..janji baby sehat..bf sangat bagus..tapi..mcm lin ckp..jgn sampai nak kejarjan bf.. baby kite lapar...

Dalina @ Ardina said...

caiyok2 leen

blh lagi
byk minum susu, soya, air masak utk bykkan susu.

akak mmg dh lama nak share pasal bfeed tp tak sempat, mmg keje lebih sikit bila fully bfeed.

dugaan plg besar masa bfeed & pam waktu bulan pose, dh la akak ade gastrik.

alhamdulillah akak dh berjaya exclusive breastfeed for 6 month, skrg masih bfeed & bagi Firas makanan berbentuk puri. dptkan buku pa&ma yg compile punya mmg bagus!

betui leen akak mmg search byk tpt utk dpt info pasal bfeed,
tp mmg susah nak dpt org berjaya bfeed 1st bb. macam akak dulu.

- L e 3 n - said...

sulongbikung: tula.. lin cuba.. tpi mcm xbleh untuk exclusive bf cuma kurangkan susu formula je boleh kut... sbb kalo kuar2 mcmane nk bwk susu yg pam n nk panaskan.. kalo nk direct bf malu la plak kt tmpat ramai orang..

peah: susu saya banyak kalo keep pam n keep direct bf .. kalo saya stop untuk beberapa hours dia akn slow.. saya beli teh(milksmaid tea) utk bykkan susu.. menjadi n bertambah la jugak... cuma nk pam tuh mmg dugaan. lagi2 dihari keje.. org sibuk testing2 xkn kite nk g perah tetek.. *lawak2*

k.dalina: dugaan part pam2 tu mmg hebat.. tapi kan kak.. mcmane akak leh wat exclusive bf bila akak kuar berjalan2..(ini msalah kt saya) saya akan bekalkan susu formula untuk nye sbb xtau nk bf mcmnae kalo tgh kuar2 shopping.

sulongbikung said...

cemane nk breast feed kt shopping mall?
ab wat camni..
1. pam dlm kete dlu ke..dpt la susu fresh tu kann
2. pnskn siap2 dr umah..kan susu thn smpai 6jam kann..kalo x slp ;)
smpat la ank tu mnum nnt..
3. hikhik..kasi jek direct!selak saje.hiii...dlu malu gak..skang *kureng* malu dh.hahaha~

Baby Stuff said...

sulongbikung: hahahha.. lin selak gak kadang2 tuh.. tapi make sure tempat terlindung la.. n kadang2 g baby room. tapi kalo nk cepat.. tu yg xleh tuh.. so susu formula gakla gantinye sbb susu formula leh susukan mase berjalan pun.. hahah

Come and Surf my Online Store
http://babystuff2u.blogspot.com
http://mummystuff2u.blogspot.com


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails