Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Meisara

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

a'isy naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, April 16, 2008

Nenek ku "mok"

Jumaat pagi aku dpt call dr mak aku…tetiba nangis n ckp mok sakit mcm dh tenat sgt…mok sakit kembali spt dia dh xleh nk bangun makn smua..she keep asking 3 of us..
Aku resah…aku mcm nk balik petang tu jugak n nk g cari tiket….tetiba aku diberitahu aifa petang tu ade meeting department….huh..cmne nk balik..nk skip meeting mcm x logic plak… aku hold n call abg aku…dia ckp dia nk balik mlm tuh if keje dia dh setel…if not sok siang kami akan pulang.its means on Saturday afternoon.

Sampai je,nenek aku mmg x bermaya di tilam nye…mak aku dh kemas katil sbb mok dh xleh nk berdiri or duduk…senang utk uruskan mok…mok mmg nmpak penat, letih sgt…sib baik bila kami smpi mok kenal lagi kami tu pun lepas diberitahu…sorang2 dtg salam n cium mok..n kenal kan diri masing2…mase turn aku dia Tanya cbuncit mane?x balik ke??? C buncit mmg nk balik tp sbbkan kami blum ade ape2 ikatan dia mmg x dbenarkan jejak kaki kt umah aku..apatah lagi sedara mara mmg ramai.

Tgahhari panggil doktor urat saraf merangkap doctor utk kebatinan jugak..(tok bomoh)…dia x urut tapi hanya macam picit smbil baca sedikit doa…katanye urat saraf mok dh rapat ke tulang…darah dh xleh nk jalan elok..jadi dia cuba renggangkan urat saraf mok…katanya..jgn urut or gosok…kalo mok lenguh hanya picitkan saja badan2 mok..mok mcm dh ok..

Mok mintak mkn nasi, itu n ini…aku suap mok..agak banyak mok mkn.petang smua org dh ok skit bila tgk mok dh hamper pulih. sedikit perubahan kelihatan.petang tu kami adik beradik sempat berehat sbb br smpai dr KL pagi td.lepas maghrib aku amik baju n nk mandi..sblum tu borak2 ngan mok..mok dah ok..masuk bilik mama utk mandi tetiba dengar chek(my eldest untie) bg salam..aku bukak kan pintu n lepas salam terus nk g mandi..baru duk kt bilik belek2 baju dlm beg abg ipar panggil ckp mok..mok....aku terus g bilik mok cm pelik (apsal a.ipar aku ni?cm konpius sbb dia panggil aku ngan tergesa2) aku smpai tgk mok dh lelah..smua org dh kerumun keliling mok n menangis2 dan ajar baca shahadah aku terus g kat mok…n bile tgk mok dh smakin sesak pernafasan mama suh aku call smua org. aku call smua org…

Dari sorang2 sedara mara aku dtg…rumah aku penuh org…kitorg adik beradik duduk kt mok tanpa berganjak…cucunye yg ramai yg ade hanya kami bertiga dn sorang dr anak ayah nan n sorang ank ayah pin…anak2 sedara mok smua balik nk tgk mok diorg bukan dtg dr KL je dtg dr sana sini.. anak2 sedara mok yg jauh serata alam smua pulang yg x balik Cuma 2 org dr 13 org..tupun selalu call Tanya kabar…

rumah aku penuh..smua org hanya bacakan yasin utk mudahkan mok dlm pelbagai urusan..mintak dicepat kan smbuh n kalo ajalnye hamper dipermudahkan tanpa ade sbarang masalah…nasib baik dlm sedara mara aku mmg ade yg warak n tahfiz..ade yg bacakan yasin n baca quran surah ape aku x ingat sbb utk mudahkan smua urusan n mereka watkan solat hajat n bacaan yasin beramai…umah aku ramai sgt org…smpai kami 3 beradik mmg penat n x larat…perasaan dh bercampur aduk…lepas tuh mok mcm dh smkin reda…chik call aku ckp moksu akan balik pagi sok.(moksu baru je seminggu g Sarawak duk umah anak nye n sepatutnya akan pulang jun)

Sok pagi mok ok lagi kakak aku suapkan mihun byk jugakla mok mkn berbanding dr hari sebelum tuh…semalam siang mok mkn nasi pn agak byk mase aku suap..pastu mok mintak aku potong kan kuku..lepas kak nija,mama n k.emi bersihkan bdn mok n tukarkan lampin mok aku potong kuku mok…aku tidurkan asyraaf sbb kakak aku g kedai beli brg n tinggal asyraaf kt umah..pas ayyraaf tdo boboy dtg panggil aku ckp mama panggil..aku pelik lagi..mok penat lagi sekali…kalini lebih teruk smua org ade kt situ menangis…sedara mara smakin ramai.

Aku mase tuh Cuma terpikir ya Allah dlm pada mok penat n letih n merapu….mok masih lagi ingat utk ngucap..senang je mok ikut bila abang aku n ayah su ajar mok mengucap..mok merapu itu n ini..dia ckp maknye dtg ckp nk ajak dia balik…huh smua org bergenang air mata bila dgr mok ckp mcm tuh…sbb mak mok dh lama meninggal aku pn xsmpt jumpa n kenal.mase tuh aku hanya terpikir sib baik ape yg dia mintak kat aku smua aku dh tunaikan…dia panggil babah utk halalkan mkn minum dia smua sbb dia mmg duk ngan kami sejak dr dulu lagi..salah satu sbb mak aku pindah kelantan sbb nenek aku xnk duk KL….aku penah terbaca org yg jaga amal nye mase idup n slalu membaca yasin insyaALlah akan dibantu allah disaat mereka sakit dan x nyanyuk bila dah tua…dalam hati hanya berkata Ya Allah apa pun jadi biarlah Selamat ngan lafaz ‘La ila hailallah’…

Moksu x smpi lagi..aku sentiase tgk jam dr mase kesemase nk tgu moksu smpi…kehadiran moksu dinantikan sbb mok mmg rapat ngan moksu…bila tgk mok smakin tenat aku cma harapkan tgula moksu smpi….aku mmg call smua org..kdt mmg dh nk abis …nk topup kedai agak jauh…nk kluar berat ati lak bila tgk mok macam tenat…aku call kawan aku utk beli topup ngan dia malangnye xde jumlah yg diinginkan..mase tuh mmg tgh emergency..huh…call nasrul mintak tlg dia n pas mok kembali reda n ok abg ipar aku keluar beli lagi skali topup utk mak aku.

Isnin keje, masing2 berat ati nk balik KL. Masing2 pandang sesame sendiri dn kami wat keputusan..kite amik EL utk isnin sbb mok mcm still penat walopun x tenat sperti pg td.

Isnin mok mcm dh ok..leh borak2…kami 3 beradik mandikan mok..n siapkan mok…huh lama jugakla nk sudahkan mok.pas siap smua mok mkn n arini mok mcm ok jek…aku terpikir…dulu mase kecik mok yg sebok ngan kita..mandikan kiter jaga makan kiter smua..skang bila dh tua…aku lak spatutnye bertanggungjawab menjaga mok…bila aku tua nnti mcmanela…cukup x didikan yg aku kasi kt bakal anak2 aku nnti…harta yg akan dibawa ke akhirat nnti hanyala…
1- amal jariah
2- sedekah
3- anak yg soleh/solehah.
Cukup x amal jariah, sedekah aku…utk dibawa kesana..jikalau ajal aku dtg dgn tiba2..yg pasti anak yg soleh blum lg ade….dhla skang ni aku mcm selalu jek leka dlm menjaga solat..yasin pn seminggu skali pn mcm dh jarang…huh..insaf sekejap…

Bila mok kelihatan dh agak ok, kami agak tenang utk pulang…abang aku bertolak kul 12…aku plak pulang lepas zohor…harap mok ok…mase salam, mok nangis sbb kami dh nk pulang…tp xde pilihan…mmg kene balik….sbb kami smua keje.

Maghrib kami smpi KL…smalm selasa aku call mak aku mama ckp mok sakit balik Cuma x tenat…hanya penat mcm biase..huh hidup setiap hari berdebar jek…apa yg aku leh wat sedekah yasin seperti mane yg dia minta…katanye..’bacakan yasin utk mok deh…mok xleh dh nk baca yasin’

insyaAllah hujung minggu aku akan pulang lagi jenguk mok..apepun mok,..lin harapkan mok mase kenduri lin nnti…hanya lg 3 bulan lebih je mok…the only grandma that I have…luv her so much…

Muhasabah Diri
“ mcmane aku di saat aku sakit / tua…bgaimane pula ibu bapa aku nnti??? Sayang x aku pada bapa ku? Kalo aku menyayangi..sepatutnye pahala dan doa yg aku limpahkan utk nye..bukan dosa yg aku sedekahkan…huh..dosa anak gadis selagi belum berkahwin…bapanye turut sama menanggung silapnye..Astaghfirullah Hal Azim…”

5 comments:

aim-a said...

sayu+meremang bulu roma aku bace entry ko kali ni...muhasabah diri utk aku jugak..

semoge mudahlah segalenye2 :D

amin..:D

<~~L e 3 n~~> said...

hmm...tula..setiap hari aku berdebar2 jek...tp smalm aku call mak aku ckp nenek aku dh ok..hopefully smakin sembuhla.. :)

Zololkis said...

See Please Here

AzizulHafiz said...

semoge dimudah segalenye..

tp aku yakin, klu semase muda kita menghormati orang tua, masa kita tua nanti pasti ada org yang akan menjaga kita.. Allah tu adil..

-aku hanya hormat orang yang pandai menghormati orang tua..-

<~~L e 3 n~~> said...

azizulhafiz:insyaAllah...begitulah hendaknye...hormat menghormati tu sgt penting...sememangnye Allah itu mmg adil.....pusingan hidup yg bulat.

Come and Surf my Online Store
http://babystuff2u.blogspot.com
http://mummystuff2u.blogspot.com


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails